HTML

Kajak nem értem

Kajak nem értem a világot.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Kajak nem értem a világot.

2009.02.19. 12:29 kajaknemertem

BKV – második felvonás: Buszok

Címkék: magyar volvo busz pénz rendszer kár jármű ellenőr jegy bliccelés sofőr büntetls

Az elmúlt években sok fejlődés figyelhető meg, főleg a belső kerületekben, a forgalmasabb szakaszokon. Megértem a BKV-t, hogy bizonyos útvonalak járműparkját nem fejleszti, mivel azok olyan környékeken közlekednek, ahová egyszerűen nem éri meg Volvókat üzembe helyezni, mert szétbarmolja a nép. Nem is értem, hogy milyen jogon követeljük meg egyáltalán, hogy jobb szolgáltatást kapjunk, ha egyszerűen képtelenek vagyunk megbecsülni és tisztán tartani a buszokat. Nem arról van szó, hogy a lakosság egésze képtelen lenne erre, hanem arról, hogyha rongálókat lát akkor úgymond szemet huny felette, pedig kőkeményen fel kéne lépnie és például rendőrt kellene hívnia. Na de erről majd később még értekezek bővebben.

Amennyiben jól tudom a bliccelés még mindig tetemes kárt okoz a cégnek. Rá kéne venni az utasokat, hogy természetesnek vegyék egy szolgáltatás igénybevétele utáni fizetést. Persze erre az a reakció, hogy hajlandó lennék fizetni érte, ha megfelelő színvonalú szolgáltatást nyújtana. De addig nem tud megfelelő színvonalú szolgáltatás nyújtani, míg nincs bevétel. Ördögi kör. Ilyenkor jönne jól egy társadalmi összefogás, ami ugye itt nálunk közel lehetetlen.

Egy viszonylag jó megoldás lenne a bliccelők kiszűrésére ha bevezetnék az első ajtón való kötelező felszállást. Olvastam már elég sok cikket, posztot ezzel kapcsolatban, hogy nem működne. De miért is ne működnek? Olyan országokban sikeresen alkalmazzák, ahol nem 2 millióan laknak a városban, hanem 7 millióan vagy 26 millióan. Teljesen üres kifogás, hogy ettől megbénulna a városi közlekedés. Egyszerűen rá kell szoktatni a lakosságot az újfajta rendszerre. Igen, ez macerás dolog és sok vesződséggel járna, de szerintem megérné. Megint akaratlanul visszakanyarodunk oda, hogy a magyar a gátja ennek is. Persze nehéz lenne ellenőrizni, hogy a sofőr mennyire venné komolyan jegykezelői funkcióját. Viszonylag sokat éltem Angliában, így az ottani rendszerről tudok komolyabban értekezni. A következő módon működik a dolog. Józsi úgy gondolja, hogy most nem az első ajtót fogja igénybe venni, mert nincs kedve jegyet venni. Ezt a visszapillantóban meglátja a sofőr, beszól a hangosbemondóba, hogy tessék kifizetni a jegy árát. Józsi füle botját sem mozdítja meg, nyugodtan álldogál tovább gondolva úgyis elindul a jármű. A lelkiismeretes alkalmazott kiszáll a fülkéből, odamegy a delikvenshez és udvariasan megkéri, hogy azonnal távozzon a buszról, mert addig úgysem fog elindulni. Több okból kénytelen így tenni a sofőr:


 

  1. Minden busz be van kamerázva, ha kiderül hogy egy bliccelőt felengedett kivágják az állásából

  2. Eszébe sem jut máshogy cselekedni, mert ez a munkája, a pénzkereseti lehetősége.


 

Az angolok ennyi év után megengedhették maguknak, hogy a rendszeren lazítsanak. Az emberek odakint tisztában vannak cselekedeteik következményével. Manapság néhány forgalmasabb járaton bevezették a csuklós buszokat, ahol megoldhatatlan az első ajtós rendszer, tehát nem is erőltetik. A kedves utazóknak eszükbe sem jut, hogy blicceljenek:


 

  1. Megszokták, hogy fizetni kell egy szolgáltatásért

  2. Ha rajtakapják őket (mert ott is vannak ellenőrök) úgy megbasszák őket, hogy egy életre elmegy a kedvül a blicceléstől.

     

Kedves BKV! Miért nem lehet brutális módon megemelni a büntetést és rendesen behajtani? Komoly motivációs erő lenne.


 

Folyt köv.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kajaknemertem.blog.hu/api/trackback/id/tr85952600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása