HTML

Kajak nem értem a világot.

2009.02.18. 14:44 kajaknemertem

BKV - első felvonás

 

A következő posztsorozatot a BKV-nak fogom szentelni. Folyamatosan lehet hallani, hogy a BKV így szar, meg úgy szar. Tehát lényegében szar az egész. Indult is erre egy blog, BKV figyelőnek vallja magát és igyekszik összegyűjteni a panaszos eseteket, majd továbbítani a BKV felé. Na ez dicséretes. Habár van egy olyan érzésem, hogy a blog nem nagyon segít a BKV imidzsének a helyreállításába. Pusztán a hozzászólásokat kell elolvasni.

 

Ebben az írásban nem elsődleges célom, hogy megvédjem a BKV-t, mert tényleg vannak elég gázos ügyletei, hanem rá kívánok világítani egy-egy aspektusára, ami jó és amint lehetne javítani. Mindig ámulattal és egy picit kétkedéssel olvasom a sok sok negatív tapasztalatot, mit a BKV figyelőben megírnak a kedves utazók. Az a problémám vele, hogy én ilyennel sosem találkozom. Igaz nem a 8. kerületben lakom, de attól még nálunk is rendszeresen utaznak hajléktalanok a járművön. Alapvetően a BKV a szocializmusból maradt ránk és nem esett át gyökeresen változtatáson. Ennek két oka van. Az egyik, hogy nem volt rá kellő politikai akarat, másrészt nem kapott elég társadalmi támogatottságot. Figyeljük meg az oly sokak által bírált paraméterkönyvet. A radikális megszorításokkal próbálták meg helyrerakni a BKV költségvetését, de nem sikerült mert a társadalom megbuktatta. Kezdem azt hinni, hogy a "magyar" semmit sem hajlandó tenni, hogy kihúzza magát a szarból. Na mármost én nem értek ehhez az egészhez, de ha egy vállalat - vulgárisan kifejezve magam - szarban van, akkor csak bizonyos mennyiségű és minőségű eszközzel rendelkezik, hogy visszabillentse magát az ideális állapotba. Kaphat állami támogatást, de ha az államnak sincs pénze akkor hogy? Emelheti a szolgáltatásainak a tarifáit. Nem tudja, mert a magyar kiakad. Leépíthet, vagy az infláció alatt emelheti a béreket. Ezzel sem tud élni, mert akkor jönnek a sztrájkok. Ritkíthatja a szolgáltatás mértékét. Gondolom már ki is találtátok: nem lehet, mert ugye a magyar. 

 

Észre kéne vennünk, hogy a BKV aránytalanul sok járatot üzemeltet. Még a szocializmusban azzal a filozófiával hozták létre, hogy a magyar eljusson mindenhová. Ez nem működik a jelenlegi keretek között, mivel kapitalizmusban élünk. A kapitalizmusnak meg vannak vonzatai. Ha szeretnénk egy jó szolgáltatás akkor bizony perkálni kell érte, de ez ugye nem tetszik a magyarnak. Jelezném, hogy a BKV jegyárai még mindig kábé 20-50%-t teszi ki a nyugat-európai tarifáknak. Mit csinálhat a BKV? Még így is sok lehetősége van és szép lassan élni is látszik velük. Kaptunk szép villamosokat a körútra. Igenis jó kis szerelvények, nekem tetszenek, modernek, könnyen tisztán tarthatóak. Azon meg ne akadjunk ki, hogy volt a beszerzése körül egy kisebb balhé. Hát istenem, ilyen mindenhol van.

 

Folyt köv.   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kajaknemertem.blog.hu/api/trackback/id/tr2950802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása